téma měsíce března 2010

Rozhovor s o. Josefem Stuchlým, SJ na téma ctnosti

2. 3. 2010 11:30

signály.cz: Jaká je definice ctnosti?
JS: Ctnost je trvalá vlastnost, která se projevuje v mém životě. 


signály.cz: Jakým způsobem bychom my mladí měli pěstovat ctnosti ?

JS: Myslím, že bychom je rozhodně měli pěstovat. Každý přece chce mít vlastnosti, které nám umožňují být dobrými. Chceme je používat ve svém životě. Měli bychom je pěstovat vytrvale, stejně jako když se někdo otužuje. Začínat s málem, ale být vytrvalý. 

signály.cz: Kde bychom v Bibli mohli najít zmínky o ctnostech?
JS: Asi nejsem schopen citovat jednotlivé místa. Ale rámcově: ve Starém Zákoně Kniha moudrosti a v Novém Zákoně listy apoštola Pavla. 

signály.cz: Jakým způsobem nahlíží na ctnosti váš řád?
JS: Náš řád nahlíží na ctnosti velice pozitivně. Máme je pěstovat, rozvíjet a zdokonalovat. A je to určitě jedna ze základních věcí, na kterých jezuitský řád byl postaven. Už to slovo řád značí, že něco spořádané. A jestliže je něco spořádané, má uspořádanost, a to samo o sobě je ctnost. 

signály.cz: Myslíte si, že ,,vaši“ studenti se snaží p ěstovat ctnosti ?
JS: Určitě se snaží pěstovat ctnosti. Například chodit do školyJ. (smích) Důležitý je řád. Žádný vysokoškolák neudělá vysokou školu bez toho, že by v jeho životě nebyl řád. To je podmínka. Ne dostačující, ale nutná. 

signály.cz: Co konkrétně z rozvíjení ctností budeme na tomto světě mít?
JS: Jestliže budu mít schopnost sehnat sponzory, jestliže budu mít schopnost uspořádat, sehnat lidi kolem sebe, jestliže budu mít…To jsou všechno ctnosti. Schopnosti, které jsou dobré a používáme je pro dobré věci – to je ctnost. Jestliže já budu mít vlastnosti, které…Budu umět řídit auto, budu umět vymalovat byt, tak mi to pomůže k tomu, abych mohl kvalitněji žít svůj život. A to nejen duchovně, ale i v té fyzické oblasti. Jestliže já získám ctnosti – víra, naděje, láska, tak je pochopitelné, že kdo má větší naději, tak je s Ním…Člověk může projít těžkým obdobím, ale nezlomí ho to. Neříkám, že bude v pohodě, ale nebude ze mě vysávat energii. Bude to usměvavý, příjemný člověk, s kterým je dobře.

signály.cz: Bude schopný něco dávat ostatním.
JS: Ano. Ale je příjemný i ve styku s lidmi. Není zachmuřený, má naději pořád žít, je to člověk, který má rád lidi. Je s ním příjemně. V jeho blízkosti je příjemně. A svatí říkají, že voní. 

signály.cz: Děkuji za rozhovor.

Za signály.cz se ptal mildaborec

Reklama: Zapojte se do tématu měsíce ctnosti - inspirace pro blogové příspěvky.

Zobrazeno 2992×

Komentáře

Mildaborec

Možná sem patří i odvava...Jinak poučný příspěvek.

Haja2

pekné, v tej súvislosti ma napadlo, že svatí taky voněli =) napr. Páter Pio voňal ako ruže. Aj po jeho smrti, mnohí ľudia, ktorí sa k nemu modlili mali zážitky, že pri modlitbe cítili vôňu ruží, aj keď tam žiadne skutočné ruže neboli...

majkiii

"A svatí říkají, že voní. " :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.